Bruktbilmagasinet

Når trenger du firehjulstrekk?

Firehjulstrekk eller ikke? Det er et spørsmål du ofte må stille deg selv når du skal kjøpe ny bil. Ofte betyr dette at bilen er litt dyrere, men det gir deg også bedre fremkommelighet. Her kan du lese mer om hva du bør tenke på når du vurderer denne problemstillingen.

 

I Norge har vi kalde vintere med mye snø, høye fjell og mange små veier. I tillegg er nordmenn glade i natur og tar ofte bilen ut av byen til hytter eller friluftsaktiviteter. Det gjør at mange velger bil med firehjulstrekk. Tall fra OFV viser at av nye biler solgt i 2022 var over 67 % firehjulstrekkere.I tillegg til klima og terreng er en av årsakene til at mange velger 4x4 er at nordmenn ofte foretrekker store og praktiske biler.

Firehjulstrekk gir bedre fremkommelighet

Kontakten hvert hjul har til bakken er på størrelsen med en håndflate. Sammenlignet med bilens størrelse og vekt er ikke dette mye. Har du drift på to hjul har du to håndflater som gir deg fremdrift, mens med firehjulstrekk får du dobbelt så mye grep. Dette gir naturligvis bedre fremkommelighet når det er glatt eller ulent. Mister et av hjulene festet har du da enten drift på et hjul med tohjulstrekk eller tre hjul med firehjulstrekk.

 

På landevei eller bykjøring på sommerføre merker du kanskje ikke så stor forskjell, mens på dårligere kjøreforhold vil du oppleve en bil med firehjulstrekk som mer balansert, spesielt i bakker og svinger. Hvorvidt du trenger firehjulstrekk, kommer derfor an på hvor og hvordan du skal bruke bilen.

Ulike typer firehjulstrekk

Når du vurderer å kjøpe bil med firehjulstrekk er det verdt å være klar over at 4x4 ikke alltid er 4x4. Du har kanskje lagt merke til atnoen biler har 4WD, mens andre har AWD? Her får du en forklaring.

 

AWD, eller All-Wheel-Drive, er det vanligste alternativet i moderne biler. En bil med AWD fordeler kraften til hver aksling eller hjul automatisk tilpasset forhold og behov. Med vanlig by- eller landeveiskjøring vil for eksempel de fleste biler sende 90 % av kraften til framhjulene. Merker bilen at hjulene glipper, eller at du trenger mer kraft bak justerer den dette automatisk og uten at du som kjører bilen merker dette. Dette gjør at bilen tar seg lett frem på dårlige veier, snø og i ulent terreng.

 

Se også: Vær klar over dette når du skal ha hybrid med AWD

 

Biler med 4WD er mer sjeldent og finnes som regel på store biler som er ment til å kjøre offroad. De fleste av disse bilene har et deltidssystem, hvilket vil si at du som kjører bilen velger om du skal kjøre med to- eller firehjulstrekk. At bilen kan kjøre med tohjulstrekk gjør at den fungerer også på vanlige veier. Firehjulstrekk passer best når du kjører på glatt eller ulent terreng.

 

Se også: Alt du trenger å vite om firehjulstrekk

 

Mange bilmerker har egne navn på sine firehjulstrekk-systemer, som for eksempel 4Motion fra Volkswagen og 4Matic fraMercedes. Dette er som regel AWD-systemer som fordeler kraften på litt ulike måter og med litt ulike behov.

Elektrisk firehjulstrekker

Elektriske biler er populære og stadig flere av disse leveres med firehjulstrekk. Ifølge tall fra OFV har andelen nye elektriske biler med firehjulstrekk økt med 33,9 % fra 2020 til 2021.

 

Tall fra finn.no viser også økende andel biler med firehjulstrekk på nyere elbil-modeller.

Graf som viser andel elbiler med 4x4 fordelt på årsmodell.
Tabellen viser fordeling mellom elektriske biler medtohjuls- og firehjulstrekk på finn.no. Årstallene viser bilenes årsmodell. Dataer tatt ut 19. september 2022.

En av årsakene til dette er at det har kommet flere større elektriske biler. For 5 år siden var de fleste elbiler små biler, mens nå får du familiebiler og SUVer med elektrisk motor. Størrelsen og tyngden på disse gjør at firehjulstrekk er naturlig.

 

En av de store forskjellene på elektrisk og fossil bil er at elektriske biler ikke har en motor under panseret, men ofte en motor per aksling eller hjul. Det betyr at bilen bestemmer hvor mye kraft hver motor skal gi gjennom et All-Wheel-Drive-system.

Når trenger du firehjulstrekk?

Du kjenner dine behov best selv. Har du behov for en stor eller liten bil? Hvilke veier kjører du på? Hvor mye snø og glatte veier opplever du i løpet av ett år? Dette er spørsmål du bør stille deg dersom du vurderer om du bør ha 4x4 eller ikke.

 

Er du på jakt etter en bil med firehjulstrekk kan du se vårt utvalg eller besøke en av våre butikker.

Se også:

Close icon
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
No items found.
close icon
close icon