Bruktbilmagasinet

Vær obs på dette når du kjøper hybrid med firehjulstrekk

Hybridbiler med firehjulstrekk er populære i Norge, og deter mange fine bilmodeller å velge mellom. Det er imidlertid en viktig forskjell på disse du bør være klar over.

Dette definerer en hybridbil

Det som skiller hybridbiler fra andre biler, er at de har to motorer. En eklektisk- og en forbrenningsmotor.

 

Det finnes to typer hybridbiler, ladbar og ikke-ladbar. Deter førstnevnte som er vanligst i Norge. Dette kalles ofte en plug in-hybrid.Batteriene til en ladbar hybrid lades med en ladekabel på samme måte som elektriske biler. En ikke ladbar hybridbil har ofte mindre batteri og lades under nedbremsing. Den elektriske motoren avlaster forbrenningsmotoren og reduserer drivstofforbruket.

Ladbar hybrid med firehjulstrekk

Hybridbil med firehjulstrekk på skogsvei.
Mercedes-Benz GLC Hybrid.

Hvordan arbeidsfordelingen er mellom de to motorene varierer og det er dette du bør være oppmerksom på når du vurderer hybridbil med firehjulstrekk.

I enkelte biler driver forbrenningsmotoren framhjulene ogden elektriske bakhjulene, hvilket betyr at dersom du går tom for batteri har du i praksis en tohjulstrekker. Likeså vil du kjøre en ren bakhjulsdreven bil dersom du kun bruker den elektriske motoren. Glipper bakhjulene vil bilen koble til fremhjulene, og motsatt. Du kan også velge å aktivere firehjulstrekk selv. Firehjulstrekk forutsetter dog at du har batteri på den elektriske motoren.  

 

Det finnes også hybridbiler som har begge motorene koblet til alle fire hjulene via en sentraldifferensial. Eksempler på dette er Volvo XC60og XC90, samt Mercedes sine hybrid modeller. Her er begge motorene koblet til alle fire hjul og du kan bruke en eller begge motorene til å drive alle fire hjulene. Er du avhengig av å alltid har firehjulstrekk tilgjengelig bør du velge en bil med dette systemet.

Fordeler og ulemper med ladbar hybrid

En ladbar hybrid har altså to motorer og så lenge du har strøm på batteriet bruker bilen den elektriske motoren. Dette er effektivt om du kjører mange korte avstander for eksempel i byen og lader ofte. I det batteriet er tomt for strøm kobles forbrenningsmotoren til og du får fordelene denne medfører, blant annet lang rekkevidde.

 

Med riktig bruk kan en hybridbil derfor være svært effektiv med tanke på drivstoff-forbruk. Kjører du ofte lange distanser, eller lader sjelden kan du merke det motsatte. Om den elektriske motoren brukes lite vil batteriene kun gjøre bilen tyngre og derav kreve mer kraft fra forbrenningsmotoren og derav mer drivstoff.

 

Vi hjelper deg gjerne med å finne en bil som passer dine behov, uansett hvilken firehjulstrekk-løsning du trenger. Besøk en av våre butikker eller se vårt utvalg pent brukte biler.

 

Ta kontakt for en bruktbilprat eller prøvekjøring.

Se også:

Close icon
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
No items found.
close icon
close icon