Bruktbilmagasinet

Dette bør du gjøre med dekkene dine - se ekspertenes tips her!

Når du sitter i en bil er dekkene den eneste kontakten du har med bakken. Kontakten per dekk er på størrelse med en håndflate. For din og andre trafikanters sikkerhet vil du være sikker på at denne kontakten er så god som den kan være, ikke sant?

 

Jo Espen Nilsen og Stian Nedrebø har over 40 års erfaring med dekk. I dag er de butikksjef for Dekkstra sine dekkhotell i hhv. Bergen og på Bryne. Her kan du lese deres tips til hva du som bileier bør gjøre for å være tryggest mulig i trafikken, og for å forlenge levetiden på dekkene dine.

Essensielt for sikkerheten

I Norge bytter vi dekk to ganger i året, vår og høst. Og så lenge det ikke oppstår problemer tenker man lite på dekk i mellomtiden – de fleste har andre ting å tenke på. Det er imidlertid store forskjeller på gode og dårlige dekk.

 

- Gode dekk er først og fremst viktig på grunn av sikkerheten din og til andre trafikanter. Bremselengde, drenering, vannplaning og grep på veien påvirkes av dekkene du kjører på, sier Jo Espen Nilsen.

 

- I en tenkt nødsituasjon der du kjører i 80 km/t og må bråbremse kan du med dårlige dekk ha en fart på 40 km/t, der du med gode dekk hadde stoppet, legger Stian til.

Stian Nedrebø (til venstre) og Jo Espen Nilsen fra Dekkstra har til sammen jobbet med dekk i over 40 år.

Slik tar du vare på dekkene dine

Dekkene er på bilen din halve tiden og lagres den resterende tiden. Bruker du et dekkhotell, som Dekkstra, for lagring av dekksettet du ikke bruker, sørger dekkhotellet for vedlikehold av disse.

 

Dekkene du kjører på

I perioden dekkene er på bilen er det du som bileier som må ta vedlikeholdet selv.

 

- Husk å etterstramme boltene etter at du har byttet dekk. Sjekk også mønsterdybde og lufttrykk regelmessig. I vintersesongen bør du også vaske dekkene, forteller de.

 

Hvor ofte du bør gjøre dette avhenger av hvor mye du kjører bilen. En gjennomsnittsjåfør bør sjekke lufttrykket ca. en gang i måneden.

 

Dekkene som ikke brukes nå

De dekkene som ikke brukes kan som nevnt lagres på dekkhotell. Velger du å lagre dekkene dine selv bør dekkene vaskes før de settes på lager.

 

- Dekk og felger som skal lagres må vaskes rene før de settes bort. For minimal slitasje bør dekkene oppbevares i et tørt rom uten sollys og uten store temperatursvingninger. Vi anbefaler også at de lagres uten dekkposer for god lufting, forteller Stian.

Dette må du tenke på når du bytter dekk på bilen din

Som bileier må du kjøre på riktig dekk for årstidene. Når frost og snø kommer bør du allerede være skodd med vinterdekk. Samtidig kan du ikke kjøre med pigger senere enn første mandag etter påske, men det finnes unntak, som for eksempel at du bor i et av våre nordligste fylker. Det er sjåførens ansvar at bilens dekk er tilpasset forholdene og  i god stand

 

Hos Dekkstra er målet at dekkskiftet skal ta kortere tid enn du forventer. Det beste er dersom kunden kun har rukket å drikke halve kaffekoppen før vi er ferdige, sier Jo Espen.

 

For deg som velger å bytte dekkene selv må du huske å sjekke mønsterdybde på dekkene du tar av og på. På vinterdekkene anbefaler både NAF og Dekkstra at mønsterdybden er 4-5 mm, mens minimumskravet er 3 mm. På sommerdekkene er det anbefalt med 3 mm, mens minimumskravet er 1,6 mm.

Se også: Verdt å vite om Periodisk kjøretøyskontroll

 

- I tillegg til å sjekke mønsterdybde er det viktig at du bruker riktige bolter, sjekker lufttrykk og etterstrammer etter noen dager. Sørg også for at dekkene settes på med riktig rulleretning. Har bilen større hjul bak er det naturligvis viktig at du ikke setter disse foran på bilen. Enkelte biler har også bredere felger på bakhjulene, med samme dimensjon som foran. Her må man lese størrelse på felgen, sier Stian.

 

- Dekkprodusenter sier at dekk har en forventet levetid på 5-6 år, husk derfor å sjekke alderen på dekkene du setter på bilen. Forventet levetid starter fra første gangen de er i bruk, legger Jo Espen til.

Høyere dekktrykk på elbiler?

Stadig flere norske sjåfører kjører elbil. At bilen er elektrisk har lite å si for dekkene, men i mange tilfeller er elbiler tyngre enn vanlige biler.

 

- En e-Golf, som er relativt lett, har for eksempel ikke så høyt dekktrykk, men en Tesla Modell Y har relativt høyt trykk da denne veier en god del mer enn e-Golfen, sier Jo Espen.

 

Hva er viktig å tenke på når man kjører elbil?

 

- Å ikke fylle bensin på den, sier Stian til stor latter.

 

- Til elbiler får man dekk med lavere rullemotstand og støydemping, ellers er det stort sett det samme som med fossilbiler, supplerer Jo Espen.

 

Dekkstra og MyCar er begge en del av MyCar Group.

Se også: Dette bør du undersøke når du kjøper bil brukt

Se også:

Close icon
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
No items found.
close icon
close icon