Bruktbilmagasinet

Disse begrepene bør du kunne om billån

Billån er blant de vanligste måtene å finansiere kjøp av bil – det er imidlertid en del ord og uttrykk som kan være vanskelig å forstå når du undersøker dette. Her får du en innføring i  de ulike begrepene – slik at du vet hva du sier ja til.

Effektiv vs. Nominell rente

I annonser og på kampanjesider oppgis ofte nominell rente, altså den laveste av de to. Nominell rente er rentesatsen på selve lånet, ekskludert gebyr og avgifter, og er ofte oppgitt som årlig rente.

 

Den effektive renten inkluderer gebyr og andre kostnader i tillegg til rentesatsen på lånet. Så effektiv rente viser den faktiske prisen du betaler. På billån er etablering- og termingebyr de vanligste gebyrene. Etableringsgebyret er et engangsbeløp banken tar for å opprette lånet, mens termingebyr er en fastavgift som trekkes en gang per termin. Termin betyr periode, og det kan variere fra bank til bank hvor lang en termin er. Når du skal sammenligne ulike lånetilbud er det derfor effektiv rente du bør se på, og ta stilling til.

 

Ofte bruktes det forkortelser når renter markedsføres – herer en enkel forklaring:

 

·     P.a. – En forkortelse for pro anno. Kan oversettes til «per år» eller «årlig»

·     P.t. – Står for «for tiden». Betyr som regel at renten er flytende og at dette er renten akkurat nå

Annuitetslån og serielån

De fleste billån er annuitetslån, men om du har anledning til å betale mye de første årene kan serielån være et alternativ. I begge tilfeller skal din månedlige innbetaling til lånet skal dekke avdrag, renter og eventuelle gebyr.

 

Med et annuitetslån er det månedlige beløpet du betaler inn uforandret gjennom hele nedbetalingsperioden. Her vil imidlertid den prosentvise fordelingen mellom avdrag og renter endre seg etter hvor mye du har betalt nedpå lånet. I starten vil du betale mer i renter og mindre i avdrag sammenlignet med mot slutten av lånetiden når lånet er mindre.

 

Har du et serielån betaler du mer mens lånet er stort, og mindre etter hvert som lånet betales ned. Her betaler du like mye i avdrag hvermåned, mens rentedelen varierer etter hvor stort lånet er.  

Illustrasjon på serielån og annuitetslån

Verdt å vite om lån med pant i bilen

Skal du ha billån med sikkerhet i bilen må du være klar over at du kun kan ta pant i bilen når du kjøper den. Du kan med andre ord ikke ta opp nye lån på den samme bilen. Med pant i bilen kommer det som regel et krav fra banken at du har kasko-forsikring på bilen.

 

Du kan flytte billånet ditt selv om du ikke kan ta en ny pant i bilen. Da må du enten få et lån uten sikkerhet, eller få panten tinglyst og flyttet – som regel mot en avgift.

 

Hos MyCar hjelper vi deg gjerne med å etablere billån hos vår samarbeidspartner Nordea. Ta turen innom en av våre butikker om du vil ha en uforpliktende bruktbilprat.

 

Se alle biler til salg nå

 

Se fordelene med bruktbil

Se også:

Close icon
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
No items found.
close icon
close icon