Bruktbilmagasinet

Skal du velge fossil- eller elektrisk bybil?

Er du på jakt etter en liten og lettkjørt bybil men usikker på om du skal velge mellom elektrisk eller fossilt drivstoff? Her kan du lese hvorfor du bør velge en elektrisk bybil, og når du bør velge fossilt.

Før elbilenes inntog i Norge var det små dieselbiler som vardet naturlige valget for småkjøring i byen. De er gjerrige på drivstoff, lette å parkere og løser de fleste hverdagsbehovene. Nå er norske storbyer fylt opp av elbilladere og det er vanskelig å finne argumenter for å kjøre fossilt når du kun kjører i byen.

Elektrisk bybil

En elektrisk bil har mange fordeler i når du skal kjøre i byen. Her er de viktigste:

  1. En elbil har lavere energiforbruk enn fossilbiler, noe som gir lavere forbruk av drivstoff. Dette skyldes at elektriske motorer er mer energieffektive enn forbrenningsmotorer. Har du mulighet til å lade bilen hjemme eller på arbeid er det også drivstoffkostnadene lavere med en elbil enn en bensin- eller dieselbil.
  2. En annen fordel med elektrisk bil i byen er at den ikke forurenser ved bruk. Fossilbiler slipper ut store mengder CO2 og andre klimagasser, som bidrar til lokal luftforurensning. Elektriske biler derimot, er utslippsfrie ved bruk og bidrar dermed til et renere og sunnere miljø der den brukes.
  3. Elektriske biler lager mindre støy enn fossilbiler, noe som gjør både kjøreturen og miljøet i byen mer behagelig.
  4. Det er ofte enklere å få parkering til en elektrisk bil i byer. Mange byer har tilrettelagt med gratisparkering og ladepunkter for elektriske biler, slik at du kan lade bilen mens du er ute og handler eller på jobb. Dette gjør det enklere å bruke en elektrisk bybil, og kan bidra til å øke andelen av elektriske biler i byen.
  5. I mange norske byer er elbiler enten fritatt eller gitt rabatt på bompenger. Hvis du kjører mye i byen kan du spare mye penger på å velge en elektrisk bybil.

Dieselbiler trenger lengre turer iblant

Det er ikke uten grunn at små dieselbiler har vært populærevalg i byen. Diesel har lenge stort sett vært litt rimeligere enn bensin i Norge, og nyere små dieselmotorer er svært drivstoffgjerrige.

Det mange har opplevd etter å ha brukt en slik bil til småkjøring noen år er at bilen trenger omfattende service på motoren. Grunnen til dette er at dieselmotorer har et særlig behov for å bli blåst ren ved jevne mellomrom. Det betyr at motoren har behov for lengre turer og å bli kjørt på høyt turtall for at partikkelfilteret ikke skal tette seg.

Å bruke dieselbil til småkjøring i byen går med andre ord veldig greit så lenge du husker på å gi den en lengre tur og drar den litt på turtall ved jevne mellomrom. Hvis du ikke ønsker eller har mulighet til å ta lengre turer for å blåse ren motoren på bilen din iblant anbefaler vi at du heller velger en bensindrevet bil om du ikke ønsker å kjøre elbil.

Fordeler og ulemper med fossilbil

Den viktigste fordelen med å kjøre bensin –eller dieselbil i byen er at du slipper å lade. Selv om ladenettverket for elbiler i Norge er veldig bra kan det være upraktisk for mange å være avhengig av å måtte lade ofte, kontra å fylle drivstoff en sjelden gang.

Ellers har fossilbil mange ulemper sammenlignet med en elektrisk bybil. For det første har fossilbiler et høyere energiforbruk og dermed høyere driftskostnader. De forurenser ved bruk, som bidrar til lokal luftforurensning. Fossilbiler er også støyende og kan bidra til støyforurensning i byen. Når det er kaldt er det også flere byer som innfører dieselforbud i sentrum for å begrense forurensningen.

Bør du velge fossil eller elektrisk bybil?

Til bykjøring er det helt klart elbiler som er det beste valget med tanke på økonomi, forurensning, støy, avgifter og parkeringsmuligheter. Den mest fornuftige grunnen til å velge fossil bybil er hvis det er vanskelig å lade en elbil i området du skal kjøre.

Må du å velge mellom diesel- eller bensinbiler til bykjøring,er det best å velge en bensinbil. Dieselbiler forurenser mer ved bruk enn enbensinbil så da er det bedre å velge en bensinbil for å redusere lokalforurensning.

Er du på jakt etter en elektrisk bybil, hjelper vi deggjerne med å finne riktig bil for deg.

Se også:

Close icon
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
No items found.
close icon
close icon