Bruktbilmagasinet

Hvorfor ser det ut til at elbiler fryser på vinteren?

Du har kanskje lagt merke til det, elbiler som er dekket avis og snø på veiene? Å fjerne snø og is fra bilen er ikke like lett på elektriske biler, som det vi er vant til fra forbrenningsbiler.

 

Forklaringen er enkel. Forbrenningsmotoren skaper langt mer varme enn en elektrisk motor. En forbrenningsmotor skaper kraft ved å utløse en rekke små eksplosjoner. Dette gjør at motorblokken blir varm, og etter hvert vil den varme opp karosseriet slik at snø og is smelter. Dette skjer ikke med elmotorer som henter kraft fra batteriet, og ikke blir like varme.

Tynn lakk

Hyundai Ioniq 5 dekket av frost.

Det er ulovlig og potensielt farlig å kjøre med snø på bilen. Derfor må elbileiere uten garasje på vintertid måke og børste snø av bilen i større grad enn med forbrenningsbil. Faren med å børste snø fra panser og tak er å lage skraper i lakken.

 

Ta også med i betraktningen at enkelte elbiler har tynn, eller myk lakk som gjør at det er enklere å lage riper og merker på bilen.

Disse grepene kan du gjøre

Her er våre tips til hvordan du tar vare på en elbil som måstå ute om vinteren.

Lakkbeskyttelse

Det finnes ulike typer lakkbeskyttelse, som for eksempel keramisk lakkbeskyttelse. Dette er et beskyttelseslag som legges utenpå lakken for å forhindre skader, som stensprut og riper fra snøbørsten.

 

Hold bilen ren

Det er ikke snøen som skraper bilen din, men all skitten som ligger mellom snøen og panseret. Tips nummer én er derfor å holde bilen ren og pen. Vasker du bilen ofte unngår du i tillegg at salt ligger på bilen forlenge.

 

Bruk biltrekk

Når du parkerer bilen anbefaler vi at du legger over et biltrekk, eller top hat som det også kalles. På den måten vil du unngå at ny snø legger og fester seg på bilen, samtidig som snøen som allerede er lagt seg på bilen vil smelte raskere. Du får både kjøpt universaltrekk som passer til de fleste biler og tilpassede biltrekk for spesifikke bilmodeller.

 

Vær forsiktig

Når du børster av de nederste centimeterne av snøen, vær forsiktig med børsten. Du trenger ikke å bruke mye kraft. Og pass på at børsten er ren og at du ikke har noe småstein som sitter i den.

 

La bilen hjelpe til

Bruk gjerne forvarming eller bare sett på varmeapparatet for hjelp. Når bilen er varm er det enklere å skrape vinduer og børste bort snø. En bonus er at det blir deilig å sette seg inn i bilen igjen.

Fortsatt ungt elbil-marked

Elbiler har kommet for å bli. For de fleste bileiere er de imidlertid relativt nye, og det gjenstår å se hvor stor utfordring snø og is er for lakken til elbiler.

Er du på utkikk etter en god vinterbil? Vi har alltid et stort utvalg pent brukte biler på lager og hjelper deg gjerne med å finne riktig bil til dine behov.

 

Se biler til salgs

Se også:

Close icon
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
No items found.
close icon
close icon