Bruktbilmagasinet

Kjøre med tilhenger? Her er våre tips!

Å kjøre med tilhenger er en kunst. En kunst proffene får til å se lett ut. En mindre erfaren sjåfør som kun kjører med henger noen få ganger i året, er ofte mindre selvsikker på kjøringen. Her kan du lese våre tips til sikkerhet og manøvrering når du kjører med tilhenger.

Hvor tung kan tilhengeren være?

Før du i det hele tatt kobler på tilhengeren må du sjekke hvor mye vekt bilen din tåler på tilhengerfestet, hvor tung tilhengeren er, hvor tung last tilhengeren er registrert for og hvor tung tilhenger du har lov til å kjøre med.

 

  •  Har du førerkort klasse B kan du trekke en tilhenger etter personbil når tilhengerens tillatte totalvekt er maks 350 kg. Du kan trekke en tyngre tilhenger dersom tillatt totalvekt for bil og tilhenger summert er maksimalt 3 500 kg.
  •  Hvilken tilhengervekt bilen din er registrert for finner du under punkt 8 i vognkortet som tilhører bilen din.
  • Vekten til tilhengeren og hvilken lastevekt tilhengeren er registrert for finner du i tilhengerens vognkort.

En nyttig huskeregel er at du må følge det svakeste leddet.

Eksempel: Selv om bilen og tilhengeren er godkjent for mer enn 350 kg, kan ikke du med førerkort klasse B trekke denne.

Koble på tilhenger

Når du har koblet tilhengeren på kroken bør du sjekke at den har festet seg skikkelig. Forsøk derfor å løfte tilhengeren og at tilhengeren sitter fastlåst i bilen. Har tilhengeren et nesehjul kan du bruke dette til å teste om hengeren er festet godt nok. Senk nesehjulet ned i bakken og jekk det høyt nok til at du ser bilen løfter seg litt.  Sikkerhetswire skal festes i bilen så nærme tilhengerfestet som mulig. Mange biler har et feste for dette bak eller under tilhengerfestet.

Sikkerhetskjettingen legges over kroken og klipses fast i festet.

Neste steg er å koble til strøm. Husk at du må kontrollere at lys og brems fungerer som det skal før du setter i vei.

Slik laster du trygt

Hengeren skal være koblet til bilen når du laster den. Dette hindrer hengeren i å tippe. Dessuten er det mye enklere å koble til hengeren når den er lett og tom – enn om du har 300 kg på den.

Spre lasten jevnt på lasteflaten. En jevn vektfordeling gir deg best stabilitet. Er lasten mindre enn lasteflaten bør du plassere lasten over akslingene (hjulene). Tyngre gjenstander bør ligge nederst og være stroppet fast. Det er verdt å bruke tid på å sikre lasten da løse gjenstander kan gjøre stor skade i en ulykke.

Se også: Slik organiserer du bagasjerommet smart og trygt for hverdagen

Tilpass kjøringen

Når du kjører med tilhenger, må du være ekstra observant i veikryss og svinger. Hengerhjulene vil ikke følge samme spor som bilens hjul. Ta derfor litt brede svinger for å unngå at hengeren havner i veikanten eller oppå fortau. Vær oppmerksom på hull, fartsdumper og andre ujevne overflater og reduser hastigheten når du passerer dette. Du vil ikke ha en henger som spretter.

Øvre fartsgrense for kjøring med tilhenger er 80 km/t (det finnes tilhengere som er godkjent for opptil 100 km/t). Vær obs på at det er andre regler i andre land om du skal kjøre i utlandet.  

Tips til rygging med tilhenger

Rygging er kanskje det du som uerfaren tilhengersjåfør frykter mest. Hengeren går i motsatt retning av rattets bevegelser. Dette kan være vanskelig. Her er våre tips.

  1. Ta deg tiden du trenger. Stress hjelper deg ikke.
  2. Om du har plass og anledning - la bilen og hengeren stå i en rett linje når du starter.
  3. Bruk sidespeilene for best mulig oversikt
  4. Start forsiktig og gjør små bevegelser for å se hvilken retning tilhengeren trekker mot
  5. Blir det feil kan du alltids kjøre frem igjen og prøve på nytt. Kanskje må du kjøre litt lenger frem enn du tror for å rette opp bil og henger.
  6. Ha en co-pilot som kan gå ut av bilen og hjelpe deg å holde oversikt og gi instruksjoner.
  7. Øving gjør mester

Når du rygger med tilhenger, eller kjører bil generelt er alltid sikkerhet viktigere enn tid. Det kan være greit å gå ut av bilen for å sjekke at alt er klart, og det er lov til å bruke litt ekstra tid. Husk at tilhengeren er nokså langt foran deg når du rygger.  

Er du på utkikk etter bil med hengerfeste? Vi hjelper deg gjerne med å finne riktig bil for deg!

Se vårt utvalg pent brukte biler til salgs.

Se også:

Close icon
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
No items found.
close icon
close icon