Bruktbilmagasinet

Dette avgjør plasseringen av bilstol for barn i bilen

Ingenting er viktigere enn barnas sikkerhet under bilkjøring, og plassering av bilstol kan påvirke dette. Her er noen faktorer som avgjør plasseringen av en bilstol i bilen.

Gjensidige har skrevet en artikkel om hvordan du sikrer babyen i bilen. I denne artikkelen har de intervjuet Nils Sødal i NAF, og han forteller at det ikke finnes noen fasit på hvor i bilen du skal plassere bilstolen. De fleste plasserer bilstolen i baksetet, men hvis du deaktiverer airbagen til passasjersetet foran kan også bilstolen plasseres der.

En bilstol kan plasseres hvor som helst i bilen så lenge plassen er godkjent for en bilstol. Med tanke på at baksetet er lengst unna fronten på bilen, mener vi det er tryggest at bilstolen er plassert der hvis en frontkollisjon skulle skje. Hvis du velger å plassere bilstolen i passasjersetet foran må du huske å deaktivere airbagen der. Hvis dette ikke er mulig i din bil kan du ikke plassere bilstolen der.

Velg plassering ut fra monteringsmåte

Det er flere måter å montere en bilstol i en bilog valget kommer an på følgende faktorer:

  • Festemuligheter på forskjellige plasseringer i bilen
  • Årsmodell og hva slags bil du har
  • Festealternativer på bilstolen du skal feste

De fleste biler som er fra tidlig 2000-tallet og senere har to plasser med isofixfester i baksetene. Større biler har også fester i det midtre baksetet, mens noen biler har også isofixfester i passasjersetet foran. Ifølge Trygg Trafikk er det like sikkert å montere en bilstol med isofix som med bilens bilbelter så lenge monteringen blir gjort riktig.

Montering med isofix er ofte enklere og raskere enn med beltefeste, spesielt for en babystol eller småbarnsstol, men merk at barnet ikke kan veie mer enn 23 kg ved bruk av isofixfester. For bilstol montert med belte er maksvekten til barnet på 36 kg. De fleste nyere bilstoler kan festes både med bilbelte og med isofix. Velg da ut fra festemulighetene du har på de aktuelle plassene for å feste bilstolen i din bil.


På jakt etter ny familiebil? 
Se vårt utvalg av romslige biler med plass til både store, små og mye bagasje her.

Se også:

Close icon
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
No items found.
close icon
close icon