Bruktbilmagasinet

7 tips til deg som skal parkere bil i byen

Å parkere i byen kan være utfordrende på flere måter. Plassene er få, trange og prisen for å stå der er ofte høy. Spesielt hvis man vil parkere sentralt. I denne artikkelen har vi listet opp våre 7 tips til deg som skal parkere bil i byen.

1. Velg kommunal parkeringsplass der det er mulig

Kommunale parkeringsplasser er ofte det rimeligste alternativet. Måten dette er merket varierer fra by til by, men de fleste kommuner har en god oversikt over dette på sine hjemmesider. Ved et enkelt google-søk på parkering i din by finner du mest sannsynlig en oversikt over hvor de kommunale parkeringsplassene er og hvilke priser som gjelder. Alternativt kan du se dette på parkeringsautomatene.

2. Bruk søyler i parkeringshus til din fordel

Mange kvier seg for trange parkeringshus, og søylene som er der er noe av grunnen til det. Vi anbefaler å bruke søylene til din fordel og la de dekke for bilen din.Det eneste som er mer irriterende enn å bulke bilen sin er når andre bilister gjør det. Rygg derfor inn på parkeringsplasser ved siden av søyler. Hvis det skulle komme en uoppmerksom bilist på vei mot din bil, er den godt beskyttet bak en søyle.

3. Vær oppmerksom på parkeringssoner og priser

Ofte er parkeringsplasser i byen delt inn i soner, og de ulike sonene kan ha ulike priser. Det er ofte dyrere jo mer sentralt du ønsker å parkere, men det kan også være parkeringsplasser like ved siden hverandre som har helt ulike priser.Priser er spesifisert på parkeringsautomater eller i parkeringsapper.

Det er egne priser for elbiler i flere byer i Norge. Elbilforeningen har laget en kommuneoversikt over bestemmelser for elbil. Oversikten er ikke fullverdig, men oppdateres fortløpende.

4. Vurder behovet for å bruke parkeringsapper

Trodde du at parkeringsapper er et gratis tilbud? Vel, det er ikke alltid det. Tredjepartsaktører som for eksempel EasyPark tar et prosentvis påslag for at du bruker tjenestene deres i appen. Via enkelte aktører betaler man rundt 15%ekstra for parkeringen via appen deres. Dette kan likevel være lønnsomt hvis det ikke er mulig å avbryte parkeringen på parkeringsautomaten når du skal forlate parkeringsplassen. I følge EasyParkviser undersøkelser at i snitt 25-30% av bilister overbetaler når de parkerer. Med apper som Easypark kan du avslutte parkeringen når du reiser fra parkeringsplassen og du betaler kun for tiden du trenger. Det er også andre smarte løsninger i parkeringsapper som for eksempel:

  • Parkeringsplanlegging
    Gir en oversikt over tilgjengelige plasser og priser på langtidsparkering eller ved flyplasser
  • Se ledige parkeringsplasser
    Enkelte apper tilbyr oversikt over ledige plasser i området du vil parkere.Dette gjør det enklere å finne frem til en ledig plass.
  • Oversikt over elbillading
    Har du elbil kan du lade på flere parkeringsplasser i byen. I flere apper kan du administrere og følge med på ladingen underveis.

5. Parker miljøvennlig

Vi i MyCar er opptatt av miljøet og det kan man faktisk ta hensyn til ved parkering også. Å parkere miljøvennlig er det samme som å parkere mest effektivt samtidig som du planlegger for når du skal kjøre igjen. Jo flere ganger du stopper og beveger bilen desto mindre miljøvennlig er det. Ofte er parkeringsplasser merket på to og to rekker inntil hverandre, og den mest miljøvennlige måten å parkere på å krysse den bakre parkeringsplassen og parkere på den fremste. På den måten blir det lite manøvrering ved parkering og bilen står klar for å kjøre rett ut fra plassen ved avreise. Det er ikke overalt som dette lar seg gjøre, men uansett er det viktig å parkere så effektivt som mulig med så færrest mulig start og stopp, samt å forberede for en enkel avreise når du skal kjøre igjen.

6. Rygg inn for å få best oversikt

På parkeringsplasser hvor det ikke lar seg parkere miljøvennlig som beskrevet i punkt 5 anbefaler vi å rygge inn bilen. På den måten får du best oversikt over omgivelsene, spesielt når du skal kjøre derfra igjen og bilen står klar til å kjøre rett ut fra plassen. Det gir en bedre forutsigbarhet enn om man skal rygge ut fra en trang parkeringsplass med dårlig sikt. Flere barnehager og skoler har dette som regel på parkeringsplasser for barnas sikkerhet.

7. Bruk bilens sikkerhetsutstyr til å manøvrere når du skal parkere

De fleste nyere biler er utstyrt med ryggekamera og parkeringssensorer. Flere har også parkeringsassistentsystem. Gjør deg kjent med dette utstyret i fred og ro og bruk det ved parkering. Det hjelper deg å få bedre oversikt og mest mulig ut av en trang parkeringsplass. Noen biltyper er mer egnet for bykjøring og trange parkeringsplasser enn andre. Dette kan du lese mer om i vår artikkel om egenskapene du vil ha i en bybil.

Lykke til med parkeringen!

Se også:

Close icon
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
No items found.
close icon
close icon