Bruktbilmagasinet

Hvordan velge riktig varebil?

Er du på utkikk etter varebil? Her finner du tips til hva du bør se etter og tenke på før du kjøper varebil.

 

Hva du skal bruke bilen til er avgjørende for hvilken bil du bør velge. Skal bilen brukes privat eller på jobb, hva skal du frakte i bilen og hvor langt skal du kjøre hver dag er viktige spørsmål som legges til grunn for avgjørelsen.

Plass i lasterommet

Skal du ha en varebil er det på grunn av at du trenger god plass bak. Hva som skal fraktes bestemmer hvor stor varebil du trenger. Det finnes både små, mellomstore og svært store varebiler. Hva er behovet ditt? I mange tilfeller er dette veldig enkelt ved at du vet at du f.eks. må ha plass til innredning, europaller, eller varer som har en bestemt lengde. Dersom varene du skal frakte er tunge, bør du sjekke hvilken vekt bilen kan lastes med– dette gjelder spesielt dersom du ofte vil kjøre med henger. Er det du skal frakte ofte lastet på paller bør du vurdere hvor mange paller du får plass til og hvor enkelt det er å laste med bilen med truck. Husk også at de bakre hjulkapslene kan skape problemer med tanke på bredden.

Velg en varebil som har plass til å frakte det du trenge. Vær oppmerksom på at hjulkapslene kan skape utfordringer for deg som har last med standardstørrelser.

Du kan kjøre de fleste varebiler med førerkort klasse B. Disse har en tillatt totalvekt på 3 500 kg og hengervekt på 750 kg. Skal du frakte tungt trenger du en bil og førerkort som tillater vekten du frakter.

 

Vet du ikke hvor mye plass du trenger er det lurt å sette deg inn i hva som er det maksbehovet ditt – og hvilke løsninger som finnes. Skal du ha med mange kasser kan du for eksempel ha hyller i bilen slik at alle ikke trenger å stå på gulvet. Sammenlign gjerne med bilen du har i dag, og hva som fungerer og ikke fungerer med den løsningen.

 

En huskeregel kan være at det er bedre med for mye plass enn for lite.

Kjørekomfort

Hvor mye og hvor langt du skal kjøre kan være med å avgjøre hvor mye du skal legge i kjørekomforten til bilen. Er det kun korte etapper omgangen, eller skal du kjøre i mange timer i strekk? Biler med lite støy fra veien og gode seter koster ofte mer enn de enkleste modellene. Armlener, automatgir og et godt lydanlegg er også fine funksjoner om du tilbringer mange timer i bilen hver dag.

 

Du bør også vurdere om du trenger plass til 2 passasjerer, eller om det holder med ett passasjersete. Skal du frakte barn til og fra skolen i bilen og du har mer enn ett barn sier det seg selv at du trenger to passasjerseter. Også dersom du jobber sammen med flere og dere av og til må kjøre i samme bil kan det ekstra setet være nyttig. Det tredje setet i en varebil er sjelden særlig behagelig over lange avstander – skal du frakte stor last og mye personell bør du vurdere to biler.

Andre behov

Det er ikke bare størrelse og komfort som skiller varebiler. Du må også ta stilling til hvilken type skillevegg du ønsker, dette avhenger ofte av hvilken last du skal ha med, men også hvor mye støydemping du vil ha. Skilleveggen er også en nyttig sikkerhetsfunksjon, velg derfor en vegg som passer lasten du skal ha med.

 

Har du behov for god fremkommelighet på dårlige veier eller på vinterføre er firehjulstrekk nyttig. Firehjulstrekk kan også være nødvendig dersom du ofte har tung last i bilen, eller kjører med en tung tilhenger.

 

Elektrisk varebil er et godt alternativ for lokal transport. Elbiler også et godt valg for miljøet med 0 i utslipp per kjørte kilometer.

 

Se også: Her er fordelene med å velge bruktbil

 

Mulighetene innen varebil er mange, og vi bistår gjerne med å finne din nye varebil. Se vårt utvalg biler.

Se også:

Close icon
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
No items found.
close icon
close icon