Bruktbilmagasinet

Biltur med familien? Slik ivaretar du sikkerheten

Familiens sikkerhet er alltid første prioritet, også i bilen. Norske trafikanter er ganske gode på sikkerhet, men det er også farer ikke alle tenker på og tar hensyn til. Her kan du se våre sikkerhetstips og lese om farer i bilen du kanskje ikke har tenkt over.

Bruk alltid barnesete

Å ha riktig barnesete er essensielt for sikkerheten til barnet i en eventuell ulykke. Gjennom oppveksten skal barnet ha tre ulike stoler. For barn opp til alderen rundt 15 måneder bruker du en babystol, og opptil ca. 4-5 år en bakovervendt stol for barn. Etter dette kan barnet få en stol som er vendt fremover. Barn bør bruke barnestol eller sittepute frem til de er rundt 12 år og bør ikke sitte i fremsetet med airbag.

 

Her kan du lese mer om hvordan du velger riktig barnesete.

 

For at stolen skal ha riktig vekt er det viktig at den er montert riktig og helst med ISO-fix. Prioriter alltid sikkerheten til dine minste passasjerer – selv på korte turer.

Inne i bilen

Selv små gjenstander kan i en krasj gjøre stor skade. I en kollisjon vil vekten på gjenstander mangedobles. Ifølge Trygg Trafikk vil en veske eller en handlepose på 3 kg vil veie 90 kg i en bråstopp fra 50 km/t. Det er derfor viktig at du tenker over hvor du legger fra deg gjenstander i bien og hvordan du sikrer de. For å være så sikker som mulig bør vesker og handleposer legges i bagasjerommet, og så tett som mulig til stolryggen.

 

Her kan du lese mer om hvordan du sikrer bagasjen din i bilen.

 

Fred og ro i bilen gjør det enklere for deg som kjører bilen å fokusere på trafikken. Med utålmodige barn i baksetet kan dette være en utfordring, og en vanlig løsning på dette er å utstyre barna med nettbrett. Dette er en effektiv og legitim løsning for mange, men ved en kollisjon kan imidlertid nettbrettet bli en farlig gjenstand. Heldigvis finnes det sikkerhetssnører du kan feste og sikre løse gjenstander som er med i bilen.

 

Det er også verdt å merke seg at mye og store klær, feks jakker vil redusere effekten av sikkerhetsbeltene. Sett derfor på varmen i bilen og ta av jakkene før dere setter dere inn i bilen. Dette gjelder også barn som sitter i barnesete.

Trafikksikkerhet er viktigere enn tid

En huskeregel for trygg ferdsel i trafikken er at sikkerheter viktigere enn tid. Ikke kjør over fartsgrensen og ta deg tid til å sikre passasjerer og last. Og er du på veien og det blir bråk i baksetet pga. en bamse som falt i gulvet er det bedre å stoppe ved neste mulighet og hente den opp fremfor at du som kjører bilen skal snu deg og lete i fart.

 

Det er rett og slett bedre å komme litt for sent enn at du risikerer en alvorlig ulykke.

Aktive sikkerhetssystem

Bilbelte, bilsete og sikring av løse gjenstander kan ses på som passive sikkerhetsgrep. Det er grep som hjelper deg og dine om ulykken er ute. Aktive sikkerhetssystem er funksjoner i bilen som hjelper deg å unngå ulykken.

 

Her er noen eksempel på aktive sikkerhetssystem som kan være nyttig i en familiebil

  • ABS-bremser gjør det lettere å styre bilen under en kraftig nedbremsing
  • Adaptiv cruicekontroll holder riktig avstand til bilen foran deg
  • Assistert filholder hjelper deg å holde deg på veien om duer uoppmerksom i et øyeblikk
  • Nødbremsassistent bremser om du kommer for nærme bilen eller en annen hindring
  • Tretthetsvarsling som gjør at bilen sier fra dersom den tror at sjåføren kan ha sovnet

 

Det er også viktig å sette seg inn i hvordan disse fungerer og at du lærer deg å bruke bilen slik at du ikke blir forstyrret når du har familien i bilen.

Er du på jakt etter en familiebil kan du lese mer her: 5 tips til deg som skal velge familiebil

 

Hos MyCar finner du alltid et stort utvalg pent brukte biler. Se biler til salgs.

Se også:

Close icon
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
No items found.
close icon
close icon