Bruktbilmagasinet

Dette bør du vite om barnesete i bil

Når du kjører med barn i baksetet er sikkerheten deres første prioritet. Barnesete er en viktig del av små barns beskyttelse i bilen. Forskning viser at barn bør bruke en form for barnesete frem til de er 10-12 år ifølge Trygg Trafikk. Hvert barn må innom flere ulike typer barneseter. Her kan du lese hvordan du finner ut om setet er godkjent, hvilke valgmuligheter du har og mer.

Hvilke barneseter er godkjente?

I en jungel av alternativer finnes det heldigvis noen standarder for hvilke barneseter som er trygge nok. I EU angir ECE-regulativet blant annet hvilke barneseter som er testet og godkjent. Seter er godkjent er merket med ECE R 44 (44.03 og 44.04) og/eller UN-R 129 (i-Size).

 

I-Size stoler, altså stoler merket med UN-R 129 er testet for både front og sidekollisjon. R 44 er kun testet på frontkollisjon, men er godkjente i Norge. I-Size finnes kun på bakovervendte stoler, altså for stoler for baby og små barn.

Tre ulike barneseter i løpet av oppveksten

Et barn vokser raskt, og normalt trengs tre ulike barneseter i løpet av en oppvekst. Du kan imidlertid bruke samme base på de stolene som skal ha det. Du kan også velge en kombistol. En annen fordel med en base er at det er enkelt å ta inn og ut setet dersom du vil frakte barnet i setet også utenfor bilen. Det er alder, vekt og høyde som bestemmer hvilken stol du bør bruke.

 

Barnesete for baby

Babystolen kan brukes til barnet er rundt 15 måneder eller passerer maksimal vekt eller høyde for den stolen du har valgt – dette kan variere fra stol til stol. Babystolen skal alltid være vendt bakover. Dette fordi babyer har store og tunge hoder sammenlignet med kroppen. I et sammenstøt er det derfor viktig at hodet har god støtte.

 

Mange barneseter for babyer er lette og med håndtak slik at du kan løfte babyen ut av bilen i stolen dersom de for eksempel sover. Har setet en base som det er festet i er det enda letter å ta det ut og inn. Noen seter kan også settes rett på barnevogn.

 

Barnesete for småbarn

Barn mellom 6 måneder og 5 år skal også sitte bakovervendt, men trenger en stol som er større enn babybarnesetet, og mange av de samme prinsippene gjelder. Også her finnes det variasjoner fra stol til stol om høyde, vekt og alder. Enkelte av disse stolene har en nakkestøtte som kan høydejusteres.

 

Beltestol for barn

Fra 4-5 års alderen kan barn bruke en beltestol som er vendt fremover. Denne stolen gjør at barnet kan bruke bilens vanlige setebelte og får god utsikt ut vinduet. Når barnet blir større, kan du bytte til en sittepute.Ofte er dette en del av beltestolen og du kan bare demontere ryggen.

 

Først når barnet er 140 cm kan det sitte helt som en voksen.

Riktig montering

De fleste nyere biler og barneseter har ISO-fix. Dette er den tryggeste og mest anbefalte måten å feste barnesete på. Skal du kjøpe familiebil bør du sjekke om den har ISO-fix. Det er også mulig å feste barnesete med belte, dersom stolen er lagd for dette. Barneseter med ISO-fix har et støtteben og to skinner som kan festes i bilens «anker». Ankeret er som regel bak eller inni baksetet. Ofte mellom sittepute og rygg i baksetet. Pass på at du fester setet på begge sider. Barnesetes lås har ofte en indikator som forteller at setet er festet riktig i låsen.

 

Når du kjøper barnesete er det også viktig å huske på at dette må passe i bilen din. Føreren eller passasjeren foran bør kunne sitte komfortabelt. Prøvemonter alltid setet før du kjøper det. Da vet du om det er plass, eller bør velge et annet sete.

Se også: Slik velger du riktig familiebil

Kjøpe brukt barnesete?

Barneseter er kostbare og skal ofte brukes i en relativt kort periode. Det er forståelig at det frister å kjøpe dette brukt. Problemet er at du ikke vet hva stolen har vært med på tidligere.

 

Dette bør du vite før du kjøper barnesete brukt:

 

  • Stoler som har vært i en ulykke skal aldri  benyttes da disse kan være skadet
  • Barneseter for baby har en forventet levetid på 5-7 år
  • Barnesete for små barn har en forventet levetid på 10 år
  • Sørg for å få med eller last ned monteringsanvisningen slik at du er sikker på å montere stolen riktig

 

Det er ikke farlig å kjøpe en brukt stol, men gode tips er å få se kvittering på når den var ny og at du stoler på personen du handler av mtp. eventuell ulykkehistorikk.

 

Er du på utkikk etter en ny familiebil med god plass til barnesete og my bagasje. Se vårt utvalg biler her.

Se også:

Close icon
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
No items found.
close icon
close icon